Na osnovu našeg dosadašnjeg dugogodišnjeg iskustva u ovoj oblasti, ovim tekstom bismo želeli da vam skrenemo pažnju na aspekt nabavka i uvoz robe iz Kine, sa kojim se sve veći broj kompanija susreće. Kako biste uštedeli novac i vreme ali i smanjili troškove nabavke predlažemo organizaciju zbirnog transporta robe iz Kine.

Nabavka robe iz Kine predstavlja najveći izazov ze veoma veliki broj naših klijenata iz razloga što Kina predstavlja jedan od najvećih svetskih lidera masovne proizvodnje odakle sve veći broj kompanija uvozi robu. U potpunosti je razumljivo ako uzmemo u obzir to da daljina, troškovi dostave i kontrola kvaliteta robe ponekad predstavljaju jedan od najvećih izazova za naše klijente.

Kineski poslodavci zaista nude robu širokog opsega različitog cenovnog ranga i kvaliteta, oni često puta i sami nude dostavu i transport a sve to u cilju kako bi krajnji korisnik imao utisak prividnog komfora.

Međutim da li je to zaista tako?

Većina kineskih dobavljača uglavnom nudi paritete CFR ili CIF Beograd za isporuku robe sa veoma malim troškovima dostave do Beograda što zvuči veoma primamljivo. Nakon uspešno obavljene dostave, kineski dobavljači su dužni da dostave neophodnu dokumentaciju shodno standardima i uslovima (bill of lading, packing liste, fakture i tome sl…). Dok roba putuje, korisnici sa nestrpljenjem očekuju prijem robe. Međutim, izazovi se dešavaju onda kada vas o prispeću robe u neku od luka obavesti agent i dostavlja vam račun sa troškovima koje je neophodno da izmirite kako bi vam isporučili robu u Beogradu.

Ti dodatni troškovi su lučki troškovi gde je vaša roba iskrcana a koje kineski dobavljači uglavnom ne stavljaju u svojim ponudama ili veoma sitnim slovima na nekom skrivenom mestu to naznače.

Iz tog razloga trebalo bi biti veoma oprezan kada je u pitanju poručivanje robe iz Kine jer ovi troškovi u većini slučajeva predstavljaju gubitak u poslovanju i umanjuju planirani profit. U tim slučajevima, nažalost, povratka nema i jedino što preostaje je da platite troškove kako biste dobili vašu robu. Iskustvo je takođe pokazalo da rasprava sa kineskim dobavljačima i agentima nije od pomoći.

Da biste izbegli ovakav scenario i uštedeli svoje vreme i novac, naš savet je da nikako ne prihvatate ponude kineskih dobavljača koji nude zbirni kontejnerski transport.

Ovaj vid dostave je pogodan samo ukoliko uvozite pun kontejner robe i ona bi trebalo da bude istovarena samo do istovarne luke na Jadranu. Ukoliko pak planirate uvoz manje količina robe, izaberite alternativne metode.

Categories: Blog